בית / הסכמים מסחריים / הסכם מכירת פעילות עסקית
הסכמים מסחריים
הסכם מכירת פעילות עסקית

"כשרואים עסק משגשג, סימן שמישהו פעם קיבל החלטה אמיצה"
- פיטר דרוקר
קניה או מכירה של חברת בע"מ יכולה להתבצע בשתי דרכים:
הדרך הראשונה היא רכישת מניות מהחברה. בדרך הזו החברה תישאר אותה החברה והחובות ימשיכו לחול על רוכש המניות. הדרך השנייה הינה רכישת הפעילות העסקית או חלק ממנה מהחברה מבלי לרכוש את מניותיה. בדרך הזו רוכשים פעילות עסקית אך לא רוכשים חובות וכו, העובדים נשארים בחברה המוכרת והחברה החדשה אינה חבה בחובותיה של החברה הקיימת.
כבר עתה נדגיש כי הדרך הפשוטה יותר לבצע עסקה כזו היא דרך רכישת מניות, לעומת רכישת פעילות עסקית אשר מצריכה פעולות רבות , לרבות הסבות חוזים ואישורי הרשויות השונות.
לשני הדרכים ישנן יתרונות וחסרונות ולכל צד( מוכר וקונה) יש את השיקולים שלו בהעדפת המתווה. להלן נסק את ההיבטים של מכירת פעילות עסקית הן מהצד של המוכר והן מהצד של הרוכש.
הסכם מכירת פעילות עסקית
המוכר
מצד המוכר, לשיטת מכירת המניות יהיו כמה וכמה יתרונות.
ראשית מבחינת מיסוי: בעוד ובשיטה של מכירת מניות החברה תחוב במס רווח הון על מכירת החברה, (העל מניות מהותי גם יהיה חייב בתשלום מס), הרי שבשיטה של הפעילות העסקית החברה תחוב במס על כל מכירה ומכירה בפני עצמה. כמו כן העברת כספי התמורה לבעלי המניות במידה והם יחידים תחוב גם במס בגין הדיבידנד.
שנית: במקרה של מכירת הפעילות העסקית החברה תיאלץ לפטר את עובדיה, ולשלם להם פיצויי פיטורין ואת יתר הפיצויים המגיעים להם עקב הפיטורין. התשלומים הללו יצאו לרוב מכספי המוכרים ואילו במכירת המניות, העובדים ימשיכו לעבוד בחברה ולא יהיה צורך בפיטורין ובהוצאות הכרוכות עקב הפיטורין.
נראה כי חברה אשר תהיה מעוניינת למכור את פעולותיה העסקיות תעדיף בהרבה מקרים את השיטה של מכירת מניות על פני השיטה של מכירת הפעילות העסקית.
הרוכש
מבחינת הרוכש ישנם הרבה יתרונות בשיטת רכישת הפעילות העסקית. ראשית הרוכש יקבל את הפעילות נקיה מחובות/ תביעות/ תביעות פוטנציאליות, ומאידך הרי שבמידה והוא ירכוש מניות הוא עלול להיתקל בחובות קודמים, תביעות קיימות או פוטנציאליות וכניסה למציאות של חברה קיימת וחבות בגין פעולות שהחברה עשתה בעבר. למעשה רכישת הפעילות העסקית מהווה התחלה חדשה ונקייה מחובות.
עוד עניין הוא האופציה להעסיק את העובדים של החברה המוכרת אשר חלקם יפוטרו עקב העברת הפעילות. כאמור במצב של רכישת מניות, הצד הרוכש היה מקבל את העובדים עם כל החבילה מהחברה הקיימת.
החיסרון בשיטת רכישת הפעילות העסקית נעוץ בהליכים הנצרכים לשם ביצוע הפעילות כגון, השגת אישורים, הסבת חוזים וכן פרוצדורות אשר יכולות לעכב את ההליך ולסרבל אותו.
גם מבחינת הרוכשים שיקולי המס יהוו שיקול משמעותי בבחירת השיטה לרכישת הפעילות העסקית (לרכוש מניות או לרכוש פעילות עסקית), אך נראה כי בהרבה מן המקרים הרוכשים יעדיפו את רכישת הפעילות העסקית מן הסיבות שתיארנו לעיל.
AF SMB הבית לעסקים מצליחים ומודרניים!
