בית / הסכמים מסחריים / הסכם השקעה
הסכמים מסחריים
הסכם השקעה
"כשרואים עסק משגשג, סימן שמישהו פעם קיבל החלטה אמיצה"
- פיטר דרוקר
מהם הסכמי השקעה
בעולם המודרני בו עולם הסטרט-אפ פורח, תחום ההשקעות הולך ותופח. מחד, משקיעים רבים מעוניינים להשקיע את כספיהם בחברות/סטארט-אפים, ומאידך חברות רבות מגייסות הון מציבור המשקיעים. אחת מן הדרכים של חברות/סטרטאפים לגייס הון היא ע"י משקיעים.
אחת מן הדרכים לגייס הון היא ע"י הקצאת מניות מן החברה, לצורך כך על היזם לקבוע שווי לחברה. היזם והמשקיעים יחליטו כמה הון יוזרם לחברה ובתמורה לכמה אחוזים מהמניות. עוד אחת מהדרכים לגיוס הון הן ע"י מתן תשואה קבועה למשקיעים על ההשקעה שלהן. דרך זו משולה להלוואה/ השכרת הכסף. למשל צד א משקיע 1,000,000 ₪ , תמורת תשואה שנתית של 6%. בד"כ השקעות מסוג זה הן השקעות בטוחות יותר אשר תמורתן המשקיע מקבל בטוחות כגון, שיעבוד צף על נכסי החברה, משכונות וכו. בשוק קיימות שיטות רבות של השקעת כספים וגיוס הון. כל השקעה מצריכה מתווה נכון ומקצועי אשר יבטיח את האינטרסים של הצדדים.
ההיבטים בין היזמים למשקיעים
בבואנו להתקשר בהסכם השקעה עלינו לדעת כי בין המשקיעים ליזמים ישנם לעיתים פערים, בין היתר בהערכת השווי. בעוד שיזם חושב שמשקיע צריך לקבל x תמורת השקעתו, המשקיע חושב אחרת. כמו כן הרבה פעמים קבוצת המשקיעים הופכים להיות בעלי מניות מיעוט ואילו היזם נשאר עם רוב המניות. כל צד מגיע עם ההערכות שלו ועם האינטרסים שלו. במקרים רבים האינטרסים עלולים להתנגש וליצור פערים. על כן מומלץ לקחת בחשבון את כל ההיבטים הללו בעת כריתת ההסכם ולמצוא את האיזון אשר ינגיש את הדרך לכריתת ההסכם בצורה אשר מאזנת את האינטרסים של שני הצדדים.
השלבים עד לכריתת הסכם ההשקעה
בשלב הראשון הצדדים יחתמו על מסמך העונה לשם :מזכר הבנות. זהו מזכר הקובע את ההסכמות המסחריות בין הצדדים.
הצדדים ברוב המקרים ירצו להתנות את ההסכם בבדיקת נאותות. יצוין כי המזכר לא יהווה הסכם אלא זיכרון דברים. כמו כן יצוין כי המזכר אינו מחייב.
בדיקת נאותות- במהלך בדיקת הנאותות מתבצעות בדיקות מהותיות לרבות משפטיות/ כלכליות/ חשבוניות/ ועסקיות לבחינת כדאיות ההשקעה. בדיקה זו מהווה סוג של הערכת סיכונים מול סיכויים.
הסכם ההשקעה
הסכם ההשקעה
בכריתת ההסכם יש לציין ככלל את סוג ההתקשרות, הצדדים, הצהרות הצדדים, כניסה לתוקף של ההסכם, וסעיפים כלליים. הסכמי השקעה הם רבים ומגוונים, ישנם סוגים רבים של השקעות כאשר לכל הסכם יש את האופי ואת המתווה שלו, אך ישנן נקודות משותפות לכל הסכם השקעה אשר מומלץ לשים ואשר יוכלו למנוע דילול מניותיהן של הצדדים בעתיד ובכך לשמור על אחזקותיהם ויכולת ההשפעה שלהם להלן נביא כמה מנגנוני הגנה מפני דילול:
זכות סירוב ראשונה - (Right Of First Refusal)
שיטה זו קובעת כי בעל מניות אשר ירצה למכור את מניותיו יהיה חייב להציע אותן לבעלי המניות האחרים בחברה לפני שהוא מציע אותן כלפי רוכשים פוטנציאלים מחוץ לחברה ולניצע תיהנה זכות לרכוש את המניות או לסרב להן. השיטה הזו היא בין בעלי המניות לבין עצמם.
זכות הצטרפות (Tag Along)
שיטה זו מאפשרת לבעל מניות להצטרף לעסקת מכירה של בעלי מניות אחרים כאשר המניות מוצעות לצד ג.
זכות מצרנות (Pre-Emptive Right)
זכות זו מתייחסת לחברות פרטיות והיא מעניקה לבעלי מניות הקיימים את הזכות לרכוש מניות בטרם הם יוקצו למכירה לציבור, או למשקיעים. זכות זו מעניקה לבעלי המניות הקיימים את האפשרות לשמור על החזקותיהם בחברה ולמנוע דילול של מניותיהן.