הסכמים מסחריים

הסכם אי תחרות

"כשרואים עסק משגשג, סימן שמישהו פעם קיבל החלטה אמיצה"

- פיטר דרוקר

הסכם/ תניית אי תחרות( להלן:" תניית אי תחרות")

תניית תחרות  היא כלי למניית תחרות עסקית ושמירה על קניין רוחני ביחסים בין, מעביד לעובד/ שותפים לעסק/ מייסדים של חברה. תניית אי תחרות באה להגן על הצד המעוניין בה מפני תחרות עסקית, בריחת מוחות, פגיעה במוניטין והגנה על קניין רוחני . ראשית, נדגיש כי יש שוני בין הסכם בין עובד למעביד לבין הסכם שבין שותפים. בהסכם בין עובד למעביד ההסכם הוא יוכל יותר לנטות לטובת המעביד ואילו בהסכם בין שותפים או מייסדים יחסיי הכוחות הם שווים.

מטרת תניית האי תחרות, היא להגן על מגוון אינטרסים של הצדדים. לדוגמא: חברה שהשקיעה משאבים כספיים ומימנה קורסים לעובדים, לא תרצה שהעובד יקום יום אחד ויעבור לחברה מתחרה. עוד דוגמא היא בין שותפים, שתי שותפים הקימו עסק. העסק עבד והתפתח. אף אחד מן הצדדים לא ירצה שהצד השני יקום יום אחד עם הרעיונות, המידע, והסודות המסחריים של העסק ויפתח עסק מתחרה, או ילך לעבוד בעסק מתחרה.

האם תניית אי תחרות תעמוד תמיד במבחן בית המשפט?

תניית אי תחרות יוצרת התנגשות בין שתי זכויות מהותיות וחשובות: הזכות לחופש העיסוק אל מול הזכות לקניין הרוחני.

כפי שנזכר לעיל יש להבחין בין תנייה החלה בין שותפים עסקיים ובו יחסי הכוחות שווים לבין יחסי עובד מעביד. בנוגע להסכם בין שותפים הכולל תנית אי תחרות, בימ"ש עלול לראות לעיתים התניה כזו כהסדר כובל, המהווה תנייה אסורה לפי חוק ההגבלים העסקיים

בנוגע לתנית אי תחרות בין עובד למעביד, בימ"ש דן לא פעם לגבי אכיפת הסכם אי תחרות: ישנם כמה יסודות חשובים אשר יכולים להעניק תוקף להסכם אי תחרות בין: ראשית יש לבדוק האם יש סוד מסחרי עליו המעביד רוצה להגן, שנית, יש לבדוק האם הושקעו משאבים מסוימים בהכשרת העובד לרבות קורסים, שלישית יש לבדוק האם העובד קיבל פיצוי מסוים בגין חתימה על תניית אי התחרות.

כמו כן יש לשים לב להיקף ההתניה, שכן תנייה לא פרופורציונלית עלולה שלא לעבור מבחן בית משפט.

הסכם/תניית אי תחרות

חשיבות פנייה לעורך דין

מהאמור לעיל, למדנו כי תניית אי תחרות, מהווה הגנה על שותפים עסקיים/ מעבידים מפני תחרות עסקית, מהווה הגנה מפני בריחת מוחות, מפני פגיעה במוניטין ומגינה גם  על קניין רוחני של הצד המעוניין בה. כמו כן עמדנו על הקשיים שיש ביישום התנייה ועל היסודות שיש לבדוק בהסכם בו מופיעה תניית אי תחרות.

כאשר צד מעוניין לכלול בהסכם תניית אי תחרות, עליו לבדוק את כל ההיביטים המשפטים המובאים בחוק ובפסיקה. לשם כך רצוי ומומלץ להיות מלווה בעו"ד אשר יגן על האינטסים של בצורה הכי נכונה, מקצועית ויסודית,

AF SMB הבית לעסקים מצליחים ומודרניים!

תפריט נגישות

Scroll to Top

צרו קשר לייעוץ ראשוני

או מלאו פרטים ונחזור אליכם תוך זמן קצר:

מעוניינים לקבל סרטונים וטיפים להתנהלות משפטית נכונה בעסק?

השאירו פרטים: