בית / הסכמים מסחריים / הסכם בעלי מניות
הסכמים מסחריים
הסכם בעלי מניות
"כשרואים עסק משגשג, סימן שמישהו פעם קיבל החלטה אמיצה"
- פיטר דרוקר
הסכם בין בעלי מניות הוא הסכם המסדיר את היחסים המשפטיים, כלכליים ועסקיים בין חלק מבעלי המניות או כלל בעלי המניות בחברה.
תחילה נדגיש כי כאשר יזמים מתקשרים ביניהם בהסכם להקמת חברה, ההסכם יוגדר כ"הסכם מייסדים". הסכם המייסדים יסדיר את היחסים בין היזמים ההתחלתיים כאמור, ואף יוכל לקבוע הוראות לגבי דרכי ניהול החברה ותקנון החברה בעתיד. תקנון החברה הינו הסכם בין החברה לבין בעל מניותיה והוא בגדר חוזה. התקנון הינו פתוח לקהל הרחב ונוגע לכלל בעלי המניות, כמו כן הוא עלול לקבוע דרכי ניהול, קבלת החלטות, רוב בעל מניות לקבלת החברה וכו.
דרכי ניהול החברה
החברה תנוהל על ידי אורגנים: אלו הגופים אשר אמונים על ניהול חברה. גוף אחד הוא הדירקטוריון. הדירקטוריון משול לממשלה והוא קובע את אופן ניהול החברה ומתווה את המדיניות של החברה ואת אופן התנהלותה במצבים שונים. הגוף השני זה הדרג הניהולי, ובראשו המנכ"ל. הדרג הניהולי אחראי על הניהול היומיומי של החברה, לרבות יישום המדיניות אשר נקבעת ע"י הדירקטוריון. הגוף השלישי הינו האספה הכללית והיא מורכבת מבעלי המניות. בעלי המניות הינם האמונים על בחירת הדירקטוריון וקביעת החלטות המועלות להצבעה בד"כ על פי הרוב הקבוע בתקנון/ הסכם בעלי מניות.
מה ההבדלים בין תקנון חברה והסכם מייסדים, להסכם בין בעלי מניות?
בעוד שהסכם מייסדים מתייחס ליזמים ההתחלתיים אשר ייסדו את החברה, התקנון מסדיר את היחסים בין החברה לבין כלל בעלי המניות בה. לעומת זאת הסכם ספציפי בין בעלי מניות יוצר הסכם סגור ביניהם, אינו פתוח לקהל ואף אינו מחייב את מי שלא חתום עליו, לעומת תקנון אשר יחייב את כל בעלי המניות בחברה. עוד הגנה אשר מעניק הסכם המניות, היא הגנה מפני עושק המיעוט, בעוד שבתקנון חברה כל בעלי המניות כפופים לרוב מסוים בקבלת החלטות, הרי שהסכם ספציפי בין בעלי המניות אינו כפוף לרוב ומעניק לכורתים אותו חופש חוזי. הסכם התחלתי בין בעלי מניות יכול גם לקבוע כיצד יראה התקנון ומה הרוב לקבלת החלטות מהותיות .. המסקנה מן האמור, היא כי הסכם בין בעלי המניות הינו הסכם ספציפי אשר יעניק הגנה גדולה יותר לכורתים אותו ואף יאפשר להם להגן על עצמם מפני מצבים לא רצויים כגון עושק המיעוט, וקביעת מנגנונים שונים אשר ישפיעו גם על מנגנון החברה.
מהם המקרים בהם נהוג לערוך הסכמים בין בעלי מניות?
הסכמים בין בעלי מניות נחתמים במקרים רבים, להלן נמנה כמה מקרים בהם יהיה חשוב לכרות הסכמים בין בעלי מניות מן הפרט אל הכלל: במקרים בהם צד מבקש למכור את מניותיו לרבות לבעל מניות אחר, להקצות מניות, להעביר מניות , כמו כן במקרים בהם ישנה החלטה לגייס כספים ממקור חיצוני, או כאשר ישנו גורם אשר מעוניין לרכוש את כל מניות החברה. מכאן אנו רואים כי הרבה פעולות אשר נעשות במניות, ע"י בעלי המניות, מגובות בהסכמים ביניהם. לאופן עריכת ההסכם וניסוחו עלולה להיות השפעה רבה על המשך ההתנהלות העסקית בין הצדדים הכורתים אותו.
הסכמים בעלי מניות
מנגנונים מהותיים אשר מומלץ שיופיעו בהסכמי בעלי מניות
ישנם מספר מנגנונים חשובים אשר רצוי לכלול בהסכמים בין בעלי מניות, לפי מהות ההסכם, רצונות הצדדים האינטרסים הציפיות וכו. להלן נציג כמה מהן:
- הבשלת מניות (Vesting) – לעיתים חברות סטארט-אפ אשר נמצאות בשלב התחלתי נוהגות להציע למייסדים ולבכירים מניות במקום משכורת, בתמורה להשקעת העבודה. בשיטה זו ישנם יתרונות אך חסרונות. במידה ועובד פוטר/ התפטר הוא עלול לשמור לעצמו את המניות אשר קיבל. הפתרון, הוא מנגנון הבשלת מניות, אשר מציב רף מסוים שאותו צריך לעבור על מנת לקבל את המניות, ובמידה ולא מגיעים אליו והעובד מסיים את עבודתו, לחברה יש זכות לרכישה חוזרת של החברה. פתרון זה מגן על החברה מפני מצב שהיא נשארת תקוע עם בעלי מיעוט לא רצויים.
- Reverse Vesting – שיטה זו מגינה על החברה מפני בעלי מניות אשר עוזבים בשל סיבות שונות לרבות הפרות מהותיות בהסכם, הפסדים, חיפוש אחר הזדמנויות עסקיות שונות וכו, הוא יצטרך להעביר את מניותיו בחזרה לחברה במחיר ששילם עבורן או לפי ערך השוק ( לפי הנמוך מבניהם).
- זכות סירוב ראשונה- (Right Of First Refusal) – שיטה זו קובעת כי בעל מניות אשר ירצה למכור את מניותיו יהיה חייב להציע אותן לבעלי המניות האחרים בחברה לפני שהוא מציע אותן כלפי רוכשים פוטנציאלים מחוץ לחברה.
- זכות הצטרפות (Tag Along)- שיטה זו מאפשרת לבעל מניות להצטרף לעסקת מכירה של בעלי מניות אחרים כאשר המניות מוצעות לצד ג.
- מנגנון במבי Buy Me, Buy You))- מנגנון היעיל בין שני בעלי מניות אשר רוצים להפריד את כוחותיהם. במנגנון זה אחד הצדדים קובע מחיר למניות. הצד האחר יכול להחליט האם למכור את מניותיו לצד השני או לרכוש מבעל המניות השני את מניותיו, במחיר אשר נקבע.