בית / הסכמים מסחריים / הסכם מכר מניות
כאשר מדברים על מכירת מניות, בעל המניות מציע את מניותיו למכירה. לעיתים בעל מניות מעוניין למכור את מניותיו במטרה להגדיל את חשבון הבנק, להחליף כיווני השקעה, לצאת ממצוקה כלכלית, או שמה לצאת לפנסיה.
למכירת מניות ישנן כמה וכמה נפקויות עסקיות ומשפטיות. יובהר כי לעיתים הצד הרוכש או הצד המוכר יבחר דווקא באפשרות של מכירת פעילות עסקית, אך אנו נתמקד במכירת מניות.
השלב הראשוני הינו עריכת הסכם עקרונות, השלב השני הינו בדיקת נאותות ובו הצד הרוכש בודק את מצב החברה, לרבות התחייבויות, מסמכים, מצב העובדים, נכסים, תביעות בהן מעורבת החברה, סטטוס הליכים מול רשויות המס וכו. עוד עניין אשר חשוב לבדוק הוא קיום מגבלות אשר יכולות להוות מכשול בפני רכישה או מכר של מניות כגון סעיפים בתקנון/ הסכם מייסדים הקובעים זכות סירוב ראשונה/ זכות הצטרפות למכירה/ מנגנון במבי ועוד. לאחר השלב השני ובמידה והרוכש החליט לרכוש מניות יגיע השלב של חתימת ההסכם. זהו שלב תרגום ההסכמות והרצונות של הצדדים למסמך בעל תוקף משפטי. להלן נביא כמה וכמה סעיפים חשובים ומומלצים להסכמי מכר ורכישת מניות:
לאור האמור, מובן הצורך בליווי משפטי יסודי כאשר הולכים לקראת רכישת/ מכר מניות. ליווי משפטי טוב וזהיר אמור להגן על הצדדים מפני טעויות לא רצויות וסרבול הליך הרכישה/ מכירה. עו”ד שמבין גם את העולם המסחרי ומתעסק ביומיום בסוגיות מסחריות יביא אתו גם ערך מוסף של ידע עסקי ולא רק משפטי, עובדה המהווה יתרון משמעותי לצד המיוצג.